https://www.nu.nl/economie/6116982/bankmedewerker-krijgt-beroepsverbod-omdat-ze-749-rekeningen-bekeek.html

Ik denk dat we allemaal wel aan ons water voelen dat het in dit geval terecht is dat deze medewerker is ontslagen. Als je in deze gevoelige positie, waarvoor een bankierseed wordt afgelegd, zulke handelingen verricht, is het vragen om moeilijkheden. De medewerker is op staande voet ontslagen. En je zou zeggen; dat is kat in het bakkie. Maar dat is een ontslag op staande voet niet. Meer dan eens fluit een rechter werkgevers terug van een ontslag op staande voet. Het schort dan aan de voorbereiding van het ontslag of juist de afwikkeling. Maar ook de persoonlijke omstandigheden van de werknemer zijn van invloed op de haalbaarheid van een ontslag op staande voet. En wat veel ondernemers niet weten, is dat het zelfs zo kan zijn dat de werknemer nog aanspraak maakt op een transitievergoeding. En dat is vaak wel het laatste wat een werkgever wil.

Maar als een werknemer op staande voet is ontslagen, waarom zou hij dit dan aanvechten? Hij snapt immers ook wel dat hij fout zat en zal een uitkering aanvragen. Dat is juist een van de redenen waarom werknemers zo’n ontslag toch aanvechten. Als het UWV erachter komt, en dat komt UWV, dat de werknemer op staande voet is ontslagen, dan is het risico groot dat een WW-uitkering wordt geweigerd. Vaak komt de werknemer dan toch weer terug bij de werkgever om het ontslag van tafel te krijgen.

Voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je ontslag op staande voet goed in elkaar zit, zodat je niet van een koude kermis thuis komt bij de rechter. Wees er op tijd bij als er een ontslag op staande voet moet volgen. Bespreek het met de werknemer en laat hem reageren. Maak een goede brief en zorg dat alle feiten kloppen en goed zijn verwoord. Wij geven u hierbij graag advies.