Een echtscheiding is een proces waarbij veel emotie komt kijken. Ondanks deze emoties is het van belang dat de zaken goed worden geregeld. Een echtscheiding dient door een rechter te worden uitgesproken, dat kan niet zonder rechterlijke uitspraak. In Nederland heeft men het recht om te scheiden en is de reden in principe niet van belang voor de rechter.

Verzoekschrift echtscheiding

Met een verzoekschrift tot echtscheiding aan de rechtbank wordt de procedure van de echtscheiding gestart. Dit is dan gelijk de financiële scheiding of wel wettelijke peildatum genoemd. De schulden gemaakt na de zogenaamde wettelijke peildatum vallen dan niet meer in het huwelijk net als het winnen van de loterij. Alles voor deze peildatum valt nog in het huwelijk (de gemeenschap) en alles na die peildatum niet meer. Soms is het noodzakelijk om zo spoedig mogelijk deze financiële scheiding te regelen denk dan aan gokverslaving en dergelijke.

Een echtscheidingsverzoekschrift kan zowel door een van partijen worden ingediend als door beide partijen gezamenlijk.

Minderjarige kinderen

Als er minderjarige kinderen in de echtscheiding aanwezig zijn, heeft het altijd de voorkeur dat er wordt geprobeerd een ouderschapsplan op te stellen voor deze minderjarige kinderen. De Wet Bevordering voortgezet Ouderschap en zorgvuldige scheiding verplicht een ouderschapsplan bij een echtscheiding met minderjarige kinderen. In een ouderschapsplan worden bijvoorbeeld afspraken opgenomen over de kosten van de kinderen, maar ook de zorgregeling.

Verdeling

Voor de verdeling van de boedel worden bij voorkeur ook in onderling overleg afspraken gemaakt. Dit kan dan weer worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Hierbij is van belang of u onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd of in gemeenschap van goederen.