Wie is
Maaike Wetting

Scherp, praktisch en met de juiste menselijke maat
Maaike is gespecialiseerd in het arbeidsrecht in de meest brede zin. Zij adviseert en procedeert namens werkgevers en werknemers van alle soorten en maten. Naast de bekende facetten binnen het arbeidsrecht zoals ontslag, reorganisatie, arbeidsvoorwaarden, arbeidsongeschikte werknemers, de statutair bestuurder, postcontractuele bedingen etc. heeft Maaike veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van: freelancing, detachering, opdrachtovereenkomsten, payrolling en raamovereenkomsten voor in- of uitleen van personeel.
Voor Maaike speelt de oplossing, waarbij het belang van de klant voorop staat, de grootste rol en ook uitdaging. Steeds zal zij op zoek gaan naar de oplossing die niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn houdbaar en bevredigend is. Dat betekent dat een gang naar de rechter niet wordt geschuwd, maar niet wordt gevolgd als het niet nodig is.
Als voormalig lid en voorzitter van een Ondernemingsraad heeft Maaike een scherpe en analytische blik ontwikkeld over wat zich afspeelt binnen een organisatie. Daarmee kan zij snel en efficiënt een probleem doorgronden.

Maaike heeft na haar advocatenopleiding de PALA (Post Academische Leergang Arbeidsrecht) aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam met goed gevolg afgerond waarna zij lid is geworden van de specialisatievereniging VAAN (Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland). Daarnaast is Maaike lid van de VHAA (Vereniging Haagse Arbeidsrecht Advocaten). Met regelmatig geeft Maaike lezingen en seminars over het arbeidsrecht voor klanten. Daarnaast doet zij twee keer per maand vrijwilligerswerk als juridisch adviseur in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. Maaike heeft een gezin met drie kinderen en is daarnaast graag actief in de buitenlucht of sportzaal.
Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur
Maaike heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:
– Arbeidsrecht, waaronder collectief arbeidsrecht en medezeggenschap vallen
Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.
29 december, 2022
Aanpassingen re-integratieverslag en eerstejaarsevaluatie.
Werkgevers en werknemers moeten om de tafel om de re-integratie te bespreken. Dat is in de praktijk veelal zo om de re-integratie goed te laten verlopen. Maar nu ligt er een ministeriele regeling ter consultatie voor waarin de visie van de werknemer…
28 december, 2022
Wetswijziging: automatisch gezag door erkenning
In mei 2022 schreef ik al een artikel over de ongelijkheid tussen gehuwde en ongehuwde vaders met betrekking tot het gezag. Dit artikel “Ongehuwde vaders, opgelet!” is terug te vinden op onze website en LinkedIn. Als de vader gehuwd is met de moeder…
5 december, 2022
Sinterklaas en arbeidsrecht
Ontslag en disciplinaire maatregelen rond Sinterklaas. Het is mogelijk. Ontslag op staande voet hield geen stand wegens persoonlijke omstandigheden. De disciplinaire maatregel blijft wel overeind.
20 oktober, 2022
Seminar arbeidsrecht
Op 15 november 2022 organiseren wij weer een seminar. Deze keer zullen we het hebben over de zieke werknemer. Wat zijn de grootste valkuilen, wat is er veranderd in de Werkwijzer Wet verbetering Poortwachter en hoe gaan rechters om met de zieke…
20 oktober, 2022
Burn-out werknemer leidt tot schadevergoedingsplicht zorgorganisatie
Een geslaagd beroep op schending van de zorgplicht door de werkgever leverde de werknemer een vergoeding voor inkomensverlies op van € 28.000,-. De werknemer was werkzaam in een zorginstelling en was uitgevallen wegens een burn-out.
25 september, 2022
Wijzigingen werkwijzer Wet verbetering Poortwachter
In de Wet verbetering Poortwachter zijn alle regels voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en re-integratie vastgelegd. Deze regels zijn uitgewerkt in de Werkwijzer Poortwachter. Deze Werkwijzer helpt bij de begeleiding en re-integratie van zieke of…
29 augustus, 2022
Intermediair moet zzp-er vergoeding betalen voor einde opdracht
Opdrachtovereenkomst, waarbij zzp-er via de intermediair bij de klant ging werken. Klant zegt voortijdig op en opdrachtnemer kan zijn werkzaamheden niet afmaken. Wat staat in het contract en wie draagt de aansprakelijkheid voor de vergoeding van de…
23 augustus, 2022
Bedrog werknemer bij start van de arbeidsovereenkomst
Dat ons arbeidsrecht niet alleen maar het arbeidsrecht is, blijkt wel uit deze uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van deze maand. De zaak speelde zich al even geleden af en was zelfs bij de Hoge Raad geweest. Na verwijzing door de Hoge Raad…