Wie is
Lorien de Roode

Bevlogen, een luisterend oor en daadkrachtig
Mede-oprichter van Wetting & De Roode Advocaten is Lorien de Roode, als advocaat gespecialiseerd in het personen- en familierecht*.
Zij heeft na haar studie rechten gewerkt bij de immigratie en naturalisatie dienst (IND) als procesvertegenwoordiger en heeft kennis genomen van het migratierecht. Na haar beëdiging als advocaat is Lorien van 2007 tot eind 2015 als advocaat werkzaam geweest bij verschillende advocatenkantoren. Lorien heeft zich helemaal gespecialiseerd in het familierecht. Haar migratierechtachtergrond komt nog wel regelmatig van pas.
In 2012 heeft Lorien de opleiding tot mediator gevolgd en succesvol afgerond. Sinds september 2013 is zij officieel geregistreerd en gecertificeerd als MfN mediator).
Sinds 2013 is Lorien toegevoegd aan de lijst van bijzondere curatoren bij de rechtbank Den Haag. Ze wordt benoemd door de rechtbank in (internationale) afstammings- en omgangszaken waarbij ze de belangen van de minderjarige kinderen verwoordt. Zij brengt hierover advies uit aan de rechtbank.
Per 10 juni 2020 is Lorien opgeleid tot gespreksleider voor intervisie.
Lorien is jarenlang lid geweest van bezwaarschriftencommissies. In deze functie adviseerde zij de deelnemende gemeenten over bezwaarschriften en klachten waarbij de belanghebbenden verschijnen op een hoorzitting. Ook is Lorien actief geweest in buurtbemiddeling te Rotterdam. Lorien is verder lid van de Haagse mediatorsvereniging en de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht (FJR). Verder is Lorien annotator voor het vakblad Jurisprudentie in Nederland (JIN).
Sinds 2019 is Lorien actief als bestuurslid bij de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV) en is op 3 september 2020 benoemd tot voorzitter. Tot slot is Lorien sinds 2020 voorzitter van het PBO (programmabeleid bepalend orgaan) van de radio-organisatie unity.nu.
Lorien is in haar vrije tijd actief in het theater en bezoekt regelmatig de sportschool. Lorien is initiatiefrijk en sociaal; een bezige bij. Zij heeft een gezin met man en twee kinderen.
*Lorien is in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten voor het rechtsgebied familierecht geregistreerd (Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur). Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit geregistreerd rechtsgebied.
17 januari, 2021
Maatregelen niet nakomen omgangsregeling
De coronacrisis leidt tot een record aantal conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang met hun kinderen. Er worden veel spoedprocedures gevoerd bij de rechtbank. Er zijn verschillende maatregelingen mogelijk bij niet nakoming van een…
13 december, 2020
Maatregelen tegen niet nakoming van een omgangsregeling deel 1
In mijn laatste column van december 2020 heb ik aangegeven om de komende columns de maatregelen tegen de niet nakoming van een omgangsregeling te bespreken. In deze column bespreek ik de “maatregelen” in het vrijwillige kader zoals…
18 oktober, 2020
Corona en omstreden maatregelen
Het Coronavirus houdt de wereld in zijn greep. In Nederland begeven we ons momenteel in een tweede besmettingsgolf van deze pandemie. Besmettingen lopen per dag op waardoor maatregelen wederom onvermijdbaar zijn. Maar waarom zijn bepaalde…
30 juni, 2020
Toegang tot de rechter voor een kind
Een minderjarig kind kan niet zomaar naar de rechter stappen. Eèn van de ouders of de voogd moet dit namens het kind doen. Maar in sommige situaties mag het kind toch zelf een verzoek indienen bij de rechtbank. In dit artikel meer hierover. Alle…
19 april, 2020
Corona en de impact op de familiepraktijk
Zowel zakelijk als privé heeft het corona virus en de beperkende maatregelen grote invloed. De invloed op ons privé leven heeft ook juridische aspecten. Ik krijg veel vragen over verblijfsregelingen, onderhoudsgeld, echtscheidingen en zelfs…
14 maart, 2020
Indexering alimentatie
Ontvangt of betaalt u alimentatie? Dan is het goed om te weten dat de hoogte van de alimentatie jaarlijks op 1 januari wordt verhoogd ook al heeft u hierover geen afspraken gemaakt. Deze verhoging is wettelijk vastgesteld en gepubliceerd en heet…
16 februari, 2020
Kinderen mogen kiezen?
Vaak hoor ik gescheiden ouders zeggen dat hun minderjarige kinderen vanaf 12 jaar mogen kiezen bij wie ze bijvoorbeeld willen wonen. Dit is een misvatting die ik graag nader wil toelichten. Als eerste is het nooit goed om kinderen te laten kiezen.…
10 januari, 2020
Misbruik DigiD gegevens
Een DigiD is de afkorting van digitale identiteit. Nederlandse overheden kunnen hiermee op internet iemand zijn identiteit verifiëren. Zo weten overheidsinstellingen dat ze echt met u te maken hebben. Helaas ligt misbruik op de loer bijvoorbeeld…
14 november, 2019
Gesubsidieerde rechtsbijstand
Het valt mij altijd op dat wanneer ik vertel dat ik advocaat ben dat mensen je gelijk anders gaan aankijken. Ze denken direct dat je dan heel veel geld verdiend en kijken vaak tegen je op. Ik vind dit erg vervelend omdat dit beeld niet juist is. Ons…