Wie is
Lorien de Roode

Bevlogen, een luisterend oor en daadkrachtig
Mede-oprichter van Wetting & De Roode Advocaten is Lorien de Roode, als advocaat gespecialiseerd in het personen- en familierecht*.
Zij heeft na haar studie rechten gewerkt bij de immigratie en naturalisatie dienst (IND) als procesvertegenwoordiger en heeft kennis genomen van het migratierecht. Na haar beëdiging als advocaat is Lorien van 2007 tot eind 2015 als advocaat werkzaam geweest bij verschillende advocatenkantoren. Lorien heeft zich helemaal gespecialiseerd in het familierecht. Haar migratierechtachtergrond komt nog wel regelmatig van pas.
In 2012 heeft Lorien de opleiding tot mediator gevolgd en succesvol afgerond. Sinds september 2013 is zij officieel geregistreerd en gecertificeerd als MfN mediator).
Sinds 2013 is Lorien toegevoegd aan de lijst van bijzondere curatoren bij de rechtbank Den Haag. Ze wordt benoemd door de rechtbank in (internationale) afstammings- en omgangszaken waarbij ze de belangen van de minderjarige kinderen verwoordt. Zij brengt hierover advies uit aan de rechtbank.
Per 10 juni 2020 is Lorien opgeleid tot gespreksleider voor intervisie.
Lorien is jarenlang lid geweest van bezwaarschriftencommissies. In deze functie adviseerde zij de deelnemende gemeenten over bezwaarschriften en klachten waarbij de belanghebbenden verschijnen op een hoorzitting. Ook is Lorien actief geweest in buurtbemiddeling te Rotterdam. Lorien is verder lid van de Haagse mediatorsvereniging en de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht (FJR). Verder is Lorien annotator voor het vakblad Jurisprudentie in Nederland (JIN).
Sinds 2019 is Lorien actief als bestuurslid bij de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV) en is op 3 september 2020 benoemd tot voorzitter. Tot slot is Lorien sinds 2020 voorzitter van het PBO (programmabeleid bepalend orgaan) van de radio-organisatie unity.nu.
Lorien is in haar vrije tijd actief in het theater en bezoekt regelmatig de sportschool. Lorien is initiatiefrijk en sociaal; een bezige bij. Zij heeft een gezin met man en twee kinderen.
*Lorien is in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten voor het rechtsgebied familierecht geregistreerd (Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur). Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit geregistreerd rechtsgebied.
25 maart, 2025
De onpartijdigheid van de mediator
In een mediation is het belangrijk dat een mediator onpartijdig is. Bij arbeidsrechtmediations is dit nog wel eens een probleem, zo blijkt uit de rechtspraak. De verhoudingen tussen partijen zijn immers vaak niet gelijk. Zo is de werkgever meestal…
11 maart, 2025
Grootouders, opgelet!
Als ouders uit elkaar gaan, door middel van een scheiding, heeft dit niet alleen ingrijpende gevolgen, maar kan dit ook van invloed zijn op het contact tussen de betrokken kinderen en hun grootouders. Vaak spelen de grootouders een grote rol in het…
3 maart, 2025
Wet Gecombineerde Geslachtsnaam: een jaar later kritisch bekeken
Sinds 1 januari 2024 hebben ouders in Nederland de mogelijkheid om hun kind een gecombineerde geslachtsnaam te geven dankzij de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG). Dit houdt in dat een kind de achternamen van beide ouders kan dragen,…
28 november, 2024
Huwelijk voor en na 2018 met verschillende gevolgen
Ik merk in de praktijk dat veel mensen niet scherp hebben dat een huwelijk vóór 2018 en ná 2018 verschillende gevolgen met zich brengt bij scheiding dan wel als mensen willen gaan trouwen. In deze column zal ik kort de verschillen bespreken.
5 september, 2024
Draagmoederschap in het buitenland
Het draagmoederschap is de laatste tijd weer gezien de juridische knelpunten in de belangstelling gekomen. Een draagmoeder is een vrouw wie een kind baart voor een ander stel.
26 juli, 2024
Vervangende toestemming vakantie
De rechtbank heeft het vaak druk in de zomerperiode met procedures over vervangende toestemming. In de zomervakantie gaan veel kinderen namelijk op vakantie met hun ouders naar het buitenland. Indien ouders gescheiden zijn en gezamenlijk gezag…
7 mei, 2024
Birdnesting, een oplossing in tijden van woningnood?
Als je wilt gaan scheiden en je minderjarige kinderen hebt zal je een ouderschapsplan moeten opstellen. In dit ouderschapsplan kiezen steeds meer ouders voor een gelijkwaardige zorgregeling, hierbij verblijven de minderjarige kinderen ongeveer…
25 april, 2024
Van verwijt naar belang
Deze keer een niet juridische inhoudelijke column maar een kijkje in de keuken wat mediators proberen te bewerkstelligen. Tijdens een mediation worden er doorgaans over en weer veel verwijten gemaakt, geklaagd en verzucht. Het is goed dat dit eruit…
22 maart, 2024
Geheimhouding bij mediation en dilemma advocaat
Deze week een dilemma van een advocaat in combinatie met de geheimhouding van de mediation. Geheimhouding is immers een van de pijlers van de mediation. Maar wat als de mediation niet slaagt en er volgt een procedure. Houdt de geheimhouding dan ook…