Wie is
Lorien de Roode

Bevlogen, een luisterend oor en daadkrachtig
Mede-oprichter van Wetting & De Roode Advocaten is Lorien de Roode, als advocaat gespecialiseerd in het personen- en familierecht*.
Zij heeft na haar studie rechten gewerkt bij de immigratie en naturalisatie dienst (IND) als procesvertegenwoordiger en heeft kennis genomen van het migratierecht. Na haar beëdiging als advocaat is Lorien van 2007 tot eind 2015 als advocaat werkzaam geweest bij verschillende advocatenkantoren. Lorien heeft zich helemaal gespecialiseerd in het familierecht. Haar migratierechtachtergrond komt nog wel regelmatig van pas.
In 2012 heeft Lorien de opleiding tot mediator gevolgd en succesvol afgerond. Sinds september 2013 is zij officieel geregistreerd en gecertificeerd als MfN mediator).
Sinds 2013 is Lorien toegevoegd aan de lijst van bijzondere curatoren bij de rechtbank Den Haag. Ze wordt benoemd door de rechtbank in (internationale) afstammings- en omgangszaken waarbij ze de belangen van de minderjarige kinderen verwoordt. Zij brengt hierover advies uit aan de rechtbank.
Per 10 juni 2020 is Lorien opgeleid tot gespreksleider voor intervisie.
Lorien is jarenlang lid geweest van bezwaarschriftencommissies. In deze functie adviseerde zij de deelnemende gemeenten over bezwaarschriften en klachten waarbij de belanghebbenden verschijnen op een hoorzitting. Ook is Lorien actief geweest in buurtbemiddeling te Rotterdam. Lorien is verder lid van de Haagse mediatorsvereniging en de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht (FJR). Verder is Lorien annotator voor het vakblad Jurisprudentie in Nederland (JIN).
Sinds 2019 is Lorien actief als bestuurslid bij de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV) en is op 3 september 2020 benoemd tot voorzitter. Tot slot is Lorien sinds 2020 voorzitter van het PBO (programmabeleid bepalend orgaan) van de radio-organisatie unity.nu.
Lorien is in haar vrije tijd actief in het theater en bezoekt regelmatig de sportschool. Lorien is initiatiefrijk en sociaal; een bezige bij. Zij heeft een gezin met man en twee kinderen.
*Lorien is in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten voor het rechtsgebied familierecht geregistreerd (Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur). Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op dit geregistreerd rechtsgebied.
10 mei, 2022
Ongehuwde vaders, opgelet!
In een eerder artikel schreef ik al dat een (meerderjarige) moeder automatisch het gezag heeft over haar kind en dat ouders gezag nodig hebben om belangrijke beslissingen te nemen over hun kind of als zij met hun kind naar het buitenland willen…
18 maart, 2022
Mediation; wat is het eigenlijk?
In de juridische praktijk hoor je steeds vaker over mediation. Ook de rechter adviseert partijen vaak met behulp van een mediator in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen. Denk bijvoorbeeld aan de recente zaak tussen de politieke partij Volt…
17 februari, 2022
Je bent 16 jaar en zwanger, wat nu?
Als je zwanger bent en je kind wordt geboren, ben je als moeder automatisch belast met het gezag over jouw kind. Bij een minderjarige moeder ligt dit heel anders. De minderjarige moeder is namelijk in beginsel niet bevoegd tot het gezag over haar…
10 februari, 2022
Kinderen en de coronavaccinatie
In de strijd tegen het coronavirus worden ook kinderen uitgenodigd om te worden gevaccineerd. De gezaghebbende ouders beslissen in beginsel of hun kind wordt gevaccineerd, maar ook de leeftijd van het kind speelt hierin een rol. Er kan een verschil…
9 november, 2021
Onderhoudsplicht van de stiefouder
Het huidige wettelijk kader voor kinderalimentatie is achterhaald. In dit kader wordt nog uitgegaan van de oude rolverdeling: de ene ouder werkt en de andere ouder zorgt. Ook samengestelde gezinnen vinden nog geen goede plek in het stelsel. Al in…
27 september, 2021
Lijfsdwang voor afdwingen DNA test
Ik heb een tijdje geleden geschreven in mijn column over de mogelijkheid van lijfsdwang in het familierecht. Lijfsdwang is een zeer zwaar dwangmiddel om in te zetten aangezien je iemand een bepaalde periode van zijn vrijheid berooft. Het gebeurt…
22 april, 2021
Maatregelen tegen niet nakoming omgangsregeling (laatste deel)
Indien er van alles geprobeerd is om een contactregeling tussen ouder en kind te laten plaatsvinden maar niets helpt dan is het mogelijk om het strafrecht in te zetten.
22 maart, 2021
Maatregelen tegen niet nakoming van een omgangsregeling deel 3
Als alle “lichtere” maatregelen om het contact tussen een ouder en een kind te hervatten niet werken dan kan het zo zijn dat de rechter dwangmaatregelen oplegt aan de weigerachtige ouder.
18 februari, 2021
Maatregelen tegen niet nakoming van een omgangsregeling deel 2
Deze maand informeer ik u over ingrijpende maatregelen om een omgangsregeling met een kind na te laten komen. Als eerste de benoeming van een bijzondere curator, de ondertoezichtstelling en een dwangsom.