Ik merk in de praktijk dat veel mensen niet scherp hebben dat een huwelijk vóór 2018 en ná 2018 verschillende gevolgen met zich brengt bij scheiding dan wel als mensen willen gaan trouwen. In deze column zal ik kort de verschillen bespreken.

Vanaf 2018 is de wet aangepast qua huwelijkse gemeenschap. Indien je vóór 2018 bent gehuwd (dan wel een geregistreerd partnerschap bent aangegaan) zonder huwelijkse voorwaarden, vallen alle goederen, schulden, bedrijven, spaargelden enzovoort die je vóór het huwelijk had in de gemeenschap wat inhoudt dat deze spullen voor de helft van beide echtgenoten zijn op het moment dat ze waren getrouwd. Een schuld bijvoorbeeld die een echtgenoot vóór het huwelijk was aangegaan is in de gemeenschap gevallen en beiden echtgenoten zijn hiervoor verantwoordelijk.

Indien je ná 2018 bent gehuwd of gaat trouwen, zonder huwelijkse voorwaarden, vallen juist alle goederen, schulden, spaargelden, bedrijven enzovoort, die er vóór het huwelijk waren, niet in de gemeenschap. Enkel de goederen die tijdens het huwelijk ontstaan, zijn voor de helft van beide echtgenoten.  Een huis waarvan een echtgenoot eigenaar was voor het huwelijk, blijft dan van die echtgenoot en wordt niet voor de helft van de andere echtgenoot volgens de wet. We spreken daarom van een beperkte gemeenschap.

Dit is een grote verandering met huwelijken van vóór 2018. De bedoeling van de wetgever is onder andere geweest dat echtgenoten dus niet worden verrast met schulden of verrijkt met vermogen van de andere echtgenoot voor het huwelijk . De wetgever heeft echter minder goed nagedacht over de verdere uitwerking hiervan. Deze uitwerking vindt nu plaats in de rechtspraak. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als er vooraf aan het huwelijk een staat van aanbrengsten wordt opgesteld zodat duidelijk is wat er voor het huwelijk aanwezig was. Nu is hier vaak discussie over maar over bijvoorbeeld 20 jaar wordt het nog lastiger om aan te tonen wat er voor het huwelijk al aanwezig was en tijdens het huwelijk is aangegroeid.

Vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op 071-203 2166 of vul het contactformulier in.

Ook verschenen als column.