Laatst vroeg een cliënte mij of haar echtscheiding een vechtscheiding is. Ik merkte dat ik het lastig vond om deze vraag te beantwoorden en vroeg aan haar of zij het zelf een vechtscheiding vindt. Hierop antwoordde zij met ja.

Dat een echtscheiding een beëindiging van een burgerlijk huwelijk is weet iedereen. Maar wat is nu een vechtscheiding? Deze term wordt veel gebruikt in de media. Een vechtscheiding wordt ook wel een conflict scheiding of problematische scheiding genoemd. Dit klinkt wat minder heftig maar is hetzelfde. In Nederland wordt een echtscheiding via een rechtbank uitgesproken. Het zijn vooral de gevolgen van de echtscheiding die geregeld moeten worden waarover discussie ontstaat. Dit betreft bijvoorbeeld de zorgregeling van de kinderen, de verdeling van bezittingen en alimentatie. Deze discussie kan zo hoog oplopen dat er sprake is van een vechtscheiding. Er zijn geen regels om te beoordelen wanneer er sprake is van een vechtscheiding of een “normale” echtscheiding. Het is naar mijn mening vooral een gevoelsmatige kwestie.

Uit het woordenboek blijkt dat vechten meerdere betekenissen kan hebben. Het kan naast een vaak negatieve lading ook een positieve lading hebben in de vorm van moeite voor iets doen (vechten voor je rechten/idealen). De manier waarop je vecht is hierbij bepalend.
De uitspraak ´waar er twee vechten hebben er twee schuld´ vind ik zeer toepasselijk bij een (vecht)echtscheiding. Men verliest zich vaak in de emotie en komt dan niet meer toe aan zelfreflectie. Men praat slechts nog door middel van verwijten.
Vooral de kinderen hebben last van dit gevecht. Ouders zijn vaak zo bezig met hun eigen strijd dat zij de belangen van de kinderen uit het oog verliezen. Het gevecht gaat over de kinderen of via de kinderen. Kinderen komen in een loyaliteitsconflict; ze zijn loyaal aan papa en aan mama maar worden gedwongen te kiezen.

Al met al is het goed om een vechtscheiding te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Onder andere door het reguleren van emoties en professionele hulp in te schakelen.
Zit je zelf of je naasten in een (vecht)scheiding, of kom je dit vaak tegen in je werk of ben je zomaar geïnteresseerd in dit onderwerp? Meld je dan snel aan voor de lezing “vechtscheiding” welke wordt gegeven door ondergetekende en een relatietherapeut/coach op donderdag 28 september 2017 van 20-22 uur bij de Leiderdorpse volksuniversiteit. Wie weet tot 28 september!