Praktijk en vrijwilligheid bij mediation
Vrijwilligheid is één van de beginselen van mediation. In de praktijk schuurt dit echter tegen andere uitgangspunten. Vrijwilligheid kan daarom niet zomaar een reden zijn om mediation te weigeren.
Bij zaken voor werkgevers en werknemers komt het meer dan eens voor dat mediation als onderdeel van de oplossing naar voren komt. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer ziek is en de bedrijfsarts beide partijen adviseert om met elkaar in gesprek te gaan al dan niet onder begeleiding van een mediator. Maar hoe vrijwillig is dit advies?
In een uitspraak van de kantonrechter in Limburg van eind vorig jaar werd een werkgever verweten dat er geen mediation was ingezet. De werknemer, met wie discussie was over de inhoud van zijn functie, was ziek geworden. Tot drie keer toe was het advies van de bedrijfsarts om mediation in te schakelen. De werknemer was bereid hieraan mee te werken, maar er gebeurde niets. De werknemer werd wel opgeroepen voor gesprekken bij de werkgever en uiteindelijk om het werk weer te hervatten. Het UWV vond dat de werknemer geen werk kon hervatten, omdat mediation niet was beproefd. Bij de rechter haalde de werkgever ook bakzeil. Het niet beproeven van mediation werd de werkgever verweten en zorgde ervoor dat de werknemer er goed vanaf kwam.
Bij de kantonrechter in Noord-Holland deze maand werd een loonstop in stand gehouden. De werknemer was ziekgemeld en stond open voor mediation. De bedrijfsarts adviseerde werkgever en werknemer om met elkaar in gesprek te gaan. Vervolgens stelde de werkgever een mediator voor. Maar de werknemer stelde eisen aan het doel van de mediation en wilde dit tevoren met de werkgever bespreken. De werkgever stopte uiteindelijk het loon, omdat de werknemer zijn re-integratieverplichtingen niet na zou komen. De rechter was het hier mee eens. De werknemer had gehoor moeten geven aan de aanbieding van de werkgever om deel te nemen aan mediation. De werknemer had daar geen voorwaarden aan mogen verbinden. Temeer nu de werkgever had aangeboden dat de werknemer een andere mediator mocht kiezen en zijn advocaat mocht meenemen.
Ook buiten het arbeidsrecht blijkt dat mediation niet altijd (volledig) vrijwillig is. Recent heeft de advocaat-generaal bij de Hoge Raad geadviseerd over een mediationclausule. In een koopovereenkomst tussen twee professionele partijen was opgenomen dat geschillen in eerste instantie via mediation zouden worden opgelost. Nadat een geschil was ontstaan, startte een van de partijen echter een procedure. De andere partij vond dat de mediationclausule eerst moet worden nageleefd en de advocaat-generaal bij de Hoge Raad was het daarmee eens. Omdat de partijen hadden afgesproken dat eerst mediation zou worden beproefd, werd de procedure aangehouden en moest eerst mediation worden geprobeerd. Een mediationclausule is daarom in beginsel bindend.
Hoewel dit advies aansluit bij de Europeesrechtelijke benadering van mediationclausules en het feit dat er steeds meer belang wordt gehecht aan mediation, is het belangrijk dat de vrijwilligheid van mediation niet uit het oog verloren wordt. Let daarom altijd goed op de formulering van uw afspraken.
Meer weten over mediation? Neem contact met ons op www.wettingenderoode.nl of 071 203 21 66.
25 april, 2024
Van verwijt naar belang
Deze keer een niet juridische inhoudelijke column maar een kijkje in de keuken wat mediators…
22 maart, 2024
Geheimhouding bij mediation en dilemma advocaat
Deze week een dilemma van een advocaat in combinatie met de geheimhouding van de mediation.…
2 januari, 2024
Samenwerkende ouders
De mediator probeert belangen boven water te krijgen en partijen over en weer begrip te laten…
21 december, 2023
Mediation is een ongedwongen keuze
Ieder jaar vindt er een indexering van zowel de partneralimentatie als van de kinderalimentatie…
31 januari, 2023
Mediation steeds aantrekkelijker door de startbijdrage
In procedures bij de rechtbank onderzoekt de rechter vaak of er een mogelijkheid is dat partijen…
10 januari, 2023
Juridische kosten 2023
Voor 2023 gelden er nieuwe inkomens- en vermogensgrenzen voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. De…
18 maart, 2022
Mediation; wat is het eigenlijk?
In de juridische praktijk hoor je steeds vaker over mediation. Ook de rechter adviseert partijen…
17 januari, 2021
Maatregelen niet nakomen omgangsregeling
De coronacrisis leidt tot een record aantal conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang met…
13 december, 2020
Maatregelen tegen niet nakoming van een omgangsregeling deel 1
In mijn laatste column van december 2020 heb ik aangegeven om de komende columns de maatregelen…
24 december, 2018
Project Advocaat voor de Klas
Dit keer geen juridisch inhoudelijke column zoals u van ons gewend bent, maar een belevenis die wij…
7 juni, 2017
Week van de mediation
Mediation heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren en wint steeds meer terrein…